Μίμας

   Ο Μίμας είναι ο έβδομος από τους γνωστούς δορυφόρους του Κρόνου.

    τροχιά:  185 520 km από τον Κρόνο
    διάμετρος: 392 km
    μάζα:   3.8e19 kg
   Κατά τη μυθολογία, ο Μίμας ήταν ένας από τους Γίγαντες που πολέμησαν εναντίον των θεών.

   Ο Μίμας ανακαλύφτηκε το 1789 από τον Herschel.

   Η χαμηλή πυκνότητα του Μίμα (1,17) δείχνει ότι αποτελείται κυρίως από πάγο νερού και μονάχα από μια μικρή ποσότητα πετρώματος.

   Στην επιφάνεια του Μίμα δεσπόζει ένας μεγάλος μετεωριτικός κρατήρας, ονόματι Herschel, με διάμετρο 130 km, σχεδόν το 1/3 της διαμέτρου ολόκληρου του δορυφόρου. Το βάθος του είναι 10 km και η κορυφή στο κέντρο του έχει ύψος 6 km σε σχέση με τον πυθμένα, ενώ τα περιμετρικά τοιχώματα έχουν ύψος 5 km. Η πρόσκρουση που δημιούργησε αυτόν τον κρατήρα θα πρέπει σχεδόν να διέλυσε τον Μίμα. Από την ίδια πρόσκρουση ίσως δημιουργήθηκαν και διάφορες θραύσεις που φαίνονται στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου.

   Η επιφάνεια του Μίμα είναι διάστικτη από κρατήρες. Ωστόσο, κανένας άλλος κρατήρας δεν έχει μέγεθος συγκρίσιμο με του Herschel. Αυτό υποδηλώνει ότι, νωρίς στην ιστορία του Μίμα, ο δορυφόρος επλήγη από μια πολύ πιο μεγάλη πρόσκρουση που τον διέλυσε τελείως κι έτσι εξαλείφθηκαν οι προηγούμενοι μεγάλοι κρατήρες. Στη συνέχεια, τα κομμάτια του δορυφόρου συσσωματώθηκαν εκ νέου σχηματίζοντας τον σημερινό Μίμα.


Πίνακας Δεδομένων
Εικόνες

Κρόνος
Εγκέλαδος
Τηθύς
Διώνη
Ρέα
Τιτάν
Ιαπετός

Cassini-Huygens mission (NASA)

Free Web Hosting