Εγκέλαδος

   Ο Εγκέλαδος είναι ο όγδοος από τους γνωστούς δορυφόρους του Κρόνου.

        τροχιά:    238 020 km από τον Κρόνο
        διάμετρος: 498 km
        μάζα:      7.3e19 kg
   Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν αρχηγός των Γιγάντων, ο οποίος ηττήθηκε σε μάχη από την Αθηνά και καταπλακώθηκε από την Αίτνα.

   Ο Εγκέλαδος ανακαλύφτηκε το 1789 από τον Herschel.

   Ο Εγκέλαδος κατέχει το μεγαλύτερο άλβεδο (>0,9) από κάθε άλλο σώμα στο ηλιακό σύστημα. Η επιφάνειά του καλύπτεται από φρέσκο καθαρό πάγο.

   Στον Εγκέλαδο εμφανίζονται τουλάχιστον πέντε τύποι εδάφους. Εκτός από τους κρατήρες, υπάρχουν επίσης ομαλές πεδιάδες καθώς και ρήγματα και ράχες μεγάλου μήκους. Τουλάχιστο κατά ένα μέρος, η επιφάνεια είναι σχετικά νέα, ίσως με ηλικία μικρότερη από 100 εκατομμύρια έτη.

   Αυτό σημαίνει ότι ο Εγκέλαδος πρέπει να ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα (ίσως ακόμη και σήμερα). Πιθανώς να υφίσταται κάποιου είδους "υδάτινη" ηφαιστειακή δραστηριότητα.

   Σήμερα ο Εγκέλαδος είναι αδύνατο να θερμαίνεται από τη σχάση ραδιενεργών υλικών στο εσωτερικό του, λόγω του μικρού του μεγέθους (η θερμότητά του έχει χαθεί προ πολλού).

   Ο Εγκέλαδος περιφέρεται σε συντονισμό 1:2 ως προς την Διώνη (όπως στην περίπτωση της Ιούς με την Ευρώπη). Αυτό ίσως αποτελεί έναν μηχανισμό θέρμανσης του δορυφόρου, αλλά μάλλον είναι ανεπαρκής για να λιώσει ο πάγος του νερού. Έτσι, ο Εγκέλαδος ίσως αποτελείται από υλικά με χαμηλότερο σημείο τήξης από ό,τι το καθαρό νερό.

   Ο Εγκέλαδος ίσως αποτελεί την πηγή για το υλικό του λεπτού δακτυλίου E του Κρόνου. Και επειδή το υλικό δεν μπορεί να παραμένει στον δακτύλιο πάνω από μερικές χιλιάδες έτη, αυτό σημαίνει ότι το υλικό προήλθε λόγω κάποιας πολύ πρόσφατης δραστηριότητας στον Εγκέλαδο. Μια άλλη πιθανότητα είναι οι δακτύλιοι να συντηρούνται από συγκρούσεις σωματιδίων σκόνης μεγάλης ταχύτητας με τους διάφορους δορυφόρους.


Πίνακας Δεδομένων
Εικόνες

Κρόνος
Μίμας
Τηθύς
Διώνη
Ρέα
Τιτάν
Ιαπετός

Cassini-Huygens mission (NASA)

Free Web Hosting