Τηθύς

   Η Τηθύς είναι ο ένατος από τους γνωστούς δορυφόρους του Κρόνου.

        τροχιά:    294 660 km από τον Κρόνο
        διάμετρος: 1060 km
        μάζα:      6.22e20 kg
   Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Τηθύς ήταν Τιτανίδα, θαλάσσια θεότητα, κόρη και σύζυγος του Ωκεανού.

   Η Τηθύς ανακαλύφτηκε το 1684 από τον Cassini.

   Η χαμηλή πυκνότητα της Τηθύος δείχνει ότι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πάγο νερού, όπως η Διώνη και η Ρέα.

   Στο δυτικό ημισφαίριο δεσπόζει ένας τεράστιος μετεωριτικός κρατήρας, ονόματι Οδυσσεύς (Odysseus), με διάμετρο 400 km, σχεδόν τα 2/5 της Τηθύος (δεξιά). Το γεγονός ότι ο δορυφόρος δεν θρυμματίστηκε, δείχνει ότι δε ήταν πλήρως στερεοποιημένος την εποχή της πρόσκρουσης. Ο κρατήρας αυτός τώρα είναι τελείως επιπεδωμένος (σύμφωνα με την καμπυλότητα του δορυφόρου), δίχως κεντρική κορυφή και περιμετρικά τοιχώματα, όπως και οι κρατήρες της Καλλιστούς.

   Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που δεσπόζει στην επιφάνεια της Τηθύος, είναι μια τεράστια κοιλάδα, ονόματι Χάσμα Ιθάκης (Ithaca Chasma), με πλάτος 100 km, βάθος 3 ως 5 km και μήκος 2000 km, όσο τα 3/4 της περιμέτρου ολόκληρου του δορυφόρου (επάνω).

   Οι επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι η Τηθύς ίσως κάποτε στον παρελθόν βρισκόταν σε υγρή κατάσταση. Οι μετεωριτικοί κρατήρες από εκείνη την εποχή έχουν απαλυνθεί και εξαλειφθεί. Καθώς ο δορυφόρος ψυχόταν, η επιφάνεια θραύστηκε, λόγω της διαστολής, σχηματίζοντας το Χάσμα της Ιθάκης. Οι μικρότεροι κρατήρες που βλέπουμε σήμερα δημιουργήθηκαν πιο πρόσφατα.

   Στην Τηθύ δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά με διαφορές στο άλβεδο (albedo features), όπως υπάρχουν στη Ρέα και στη Διώνη (δηλαδή ολόκληρη η επιφάνειά της παρουσιάζει ένα ομοιόμορφο άλβεδο χωρίς αντιθέσεις).

   Στην ίδια τροχιά με την Τηθύ περιφέρονται και η Τελεστώ με την Καλυψώ και συγκεκριμένα επάνω στα λεγόμενα σημεία ισορροπίας Lagrange της τροχιάς της Τηθύος. Η Τελεστώ τοποθετείται στο σημείο της τροχιάς που προηγείται κατά 60° από την Τηθύ και η Καλυψώ στο σημείο που έπεται κατά 60° από το σημείο που βρίσκεται η Τηθύς.


Πίνακας Δεδομένων
Εικόνες

Κρόνος
Μίμας
Εγκέλαδος
Διώνη
Ρέα
Τιτάν
Ιαπετός

Cassini-Huygens mission (NASA)

Free Web Hosting