4 Εστία

   Η 4 Εστία (Vesta) είναι ο δεύτερος σε διαστάσεις αστεροειδής της Κύριας Ζώνης αστεροειδών (πρώτος είναι ο πλανήτης-νάνος Δήμητρα), με τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

     τροχιά: 353 268 000 km από τον Ήλιο (κατά μέσο όρο)
     μέγεθος: 578x560x458 km
     μάζα:  2.67e20 kg
   Την Εστία ανακάλυψε ο Heinrich Wilhelm Olbers. Το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη θεά του σπιτιού των αρχαίων Ελλήνων και την αντίστοιχη των Ρωμαίων (Vesta). Δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνονόματη (στα ελληνικά) 46 Εστία (46 Hestia), που είναι άλλος αστεροειδής.

   Η Εστία είναι αστεροειδής τύπου V. Πιστεύεται ότι έχει διαφοροποιημένο εσωτερικό και στην ουσία πρόκειται για έναν εναπομείναντα πρωτοπλανήτη. Η περιστροφή γύρω από τον άξονά της είναι σχετικά γρήγορη για αστεροειδή (5,342 ώρες).

   Την Εστία επισκέφθηκε το διαστημόπλοιο Dawn της NASA το 2011, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή για ένα έτος.

   Η επιφάνεια της Εστίας καλύπτεται από μετεωριτικούς κρατήρες. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται στον νότιο πόλο και έχει διάμετρο 460 km (80% της διαμέτρου της Εστίας). Είναι τόσο βαθύς ώστε να αποκαλύπτεται ο μανδύας κάτω από τον εξωτερικό φλοιό, ενώ η κεντρική κορυφή του υψώνεται στα 12 km (αριστερά). Πιστεύεται ότι κατά τη δημιουργία του εκσφενδονίστηκε στο διάστημα το 1% της μάζας της Εστίας, δημιουργώντας διάφορους αστεροειδείς τύπου V.

   Η Εστία είναι ο φωτεινότερος αστεροειδής (άλβεδο 0,4) και στην αντίθεσή της μπορεί να παρατηρηθεί από τη Γη με κυάλια (Φαινόμενο μέγεθος 5,1).


Εικόνες

Αστεροειδείς
Έρως
Gaspra
Ίδη
Mathilde

Dawn mission to Vesta and Ceres (NASA)

Free Web Hosting