433 Έρως

   Ο Έρως (433 Eros) είναι ένας αστεροειδής τύπου S με τροχιά γύρω από τον Ήλιο, κυρίως ανάμεσα στις τροχιές της Γης και του Άρη.

        τροχιά:   172 800 000 km από τον Ήλιο (κατά μέσο όρο)
        μέγεθος:  33x13x13 km
   Στην ελληνική μυθολογία, ο θεός Έρως ήταν η προσωποποίηση της ερωτικής έλξης.

   Τον Έρωτα επισκέφτηκε το διαστημόπλοιο NEAR , το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω του το 1999, ενώ το 2001 προσεδαφίστηκε επάνω του. Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που προσεδαφίστηκε σε αστεροειδή. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ήταν καταπληκτικές.

   Ο Έρως από ό,τι φαίνεται έχει αρχαία επιφάνεια γεμάτη κρατήρες, αυλακώσεις, στρώματα, βράχους σε μέγεθος σπιτιού και άλλους περίπλοκους σχηματισμούς. Το σώμα του αστεροειδούς αποτελείται από πλατιές στρωματώσεις από τη μια άκρη του ως την άλλη. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Έρως ίσως ήταν κάποτε μέρος ενός μεγαλύτερου σώματος, πιθανώς τμήμα πλανήτη.
Αυτό ταιριάζει με τη γενική θεωρία για τους αστεροειδείς. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στην Κύρια Ζώνη, ανάμεσα από τις τροχιές του Δία και του Άρη. Πιστεύεται λοιπόν ότι είναι απομεινάρια από έναν πλανήτη, που πριν από 4,6 δισεκατομμύρια έτη απέτυχε να σχηματιστεί, λόγω των ισχυρών διασπαστικών βαρυτικών δυνάμεων του Δία. Ο Έρως ίσως είναι τμήμα ενός συσσωματωμένου πλανητοειδούς ο οποίος αργότερα διασπάστηκε λόγω των συγκρούσεων με άλλους αστεροειδείς.

   Η πυκνότητα του Έρωτα είναι 2,4 g/cm³, όσο περίπου και η πυκνότητα του γήινου φλοιού.

   Ο Έρως παρουσιάζει μια μεγάλη κοιλότητα, όπως φαίνεται σ' αυτή την εικόνα από τις 15 Φεβρουαρίου 2000 (διακρίνονται αντικείμενα μήκους 35 m). Φαίνονται καθαρά οι παράλληλες στρωματώσεις που ακολουθούν τις καμπύλες της κοιλότητας, κατά την μεγαλύτερη διάσταση του αστεροειδούς. Φαίνεται επίσης ότι στο εσωτερικό της κοιλότητας υπάρχουν σχετικά λιγότεροι κρατήρες, υποδεικνύοντας ότι αυτή σχηματίστηκε μεταγενέστερα από την υπόλοιπη επιφάνεια.

   Η αποστολή του NEAR, που μετονομάστηκε σε NEAR-Shoemaker (προς τιμήν του Gene Shoemaker), προχώρησε στην επόμενη φάση της, που ήταν η προσεδάφιση στον αστεροειδή. Το διαστημόπλοιο πάτησε στην επιφάνεια στις 12 Φεβρουαρίου 2001, στο σημείο που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

   Κατά τη φάση καθόδου το διαστημόπλοιο έστειλε 69 κοντινές φωτογραφίες της επιφάνειας, όπως η παραπάνω.

   Εδώ είναι η τελευταία φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε από ύψος μόλις 120 μέτρων και καλύπτει μια περιοχή μήκους 6 μέτρων. Το NEAR-Shoemaker προσεδαφίστηκε με επιτυχία και μια ώρα αργότερα το σήμα του εγκλωβίστηκε από τις κεραίες του Δικτύου Βαθέως Διαστήματος (Deep Space Network) της NASA. Στη συνέχεια συνέχισε σε διάφορες εδαφολογικές παρατηρήσεις, στέλνοντας τα δεδομένα στη Γη.


Εικόνες

Αστεροειδείς
Εστία
Gaspra
Ίδη
Mathilde

NEAR Shoemaker mission to Eros (NASA)

Free Web Hosting