Ο Θησέας

Επίλεξε από την κάθε λίστα τη σωστή λέξη, για να συμπληρώσεις τα κενά των προτάσεων.
Στο τέλος πάτα το κουμπί [Έλεγχος], για να δεις αν είναι όλα σωστά.
Ο Θησέας γεννήθηκε στην . Ήταν γιος του βασιλιά της Αθήνας και της , κόρης του βασιλιά της Τροιζήνας, Πιτθέα. Όταν μεγάλωσε σήκωσε τον βράχο κάτω από τον οποίο ο πατέρας του είχε κρύψει του και πήγε στην Αθήνα. Προτίμησε τον δρόμο της , όπου σκότωσε πολλούς κακοποιούς και έτσι απάλλαξε τους ταξιδιώτες από τον φόβο.

Λίγα χρόνια πριν έρθει ο Θησέας στην Αθήνα, οι Αθηναίοι είχαν σκοτώσει τον γιο του Μίνωα, του βασιλιά . Η ποινή που επέβαλε ο Μίνωας στους Αθηναίους ήταν να του στέλνουν κάθε χρόνο για να τους τρώει ο Μινώταυρος, ένα τέρας με κεφάλι και σώμα ανθρώπου. Ο Μινώταυρος ζούσε μέσα , από όπου κανείς δεν μπορούσε να βγει.

Ο Θησέας πήγε κι αυτός στην Κρήτη, μαζί με τους υπόλοιπους νέους, με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Εκεί γνώρισε την , την κόρη του Μίνωα. Αυτή αποφάσισε να τον βοηθήσει δίνοντάς του ένα , τον μίτο, και του είπε να δέσει την άκρη του στην είσοδο του λαβυρίνθου. Ο Θησέας μπήκε στον λαβύρινθο, συνάντησε το φοβερό τέρας, κατάφερε να το σκοτώσει και βγήκε μαζεύοντας το νήμα.

Ο Θησέας και οι νέοι της Αθήνας έφυγαν από την Κρήτη παίρνοντας μαζί τους και την Αριάδνη. Στη διαδρομή σταμάτησαν στη για να ξεκουραστούν, αλλά εκεί ο θεός πήρε την Αριάδνη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ξέχασαν να σηκώσουν , σημάδι ότι γύριζαν ζωντανοί. Ο Αιγέας που κοιτούσε τη θάλασσα από , όταν είδε έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε αυτή η θάλασσα ονομάζεται .

Ο Θησέας έγινε βασιλιάς της Αθήνας στη θέση του πατέρα του. Παντρεύτηκε την , την αδελφή της Αριάδνης και αργότερα ταξίδεψε μακριά. Όταν γύρισε έχασε τον θρόνο και αποφάσισε να πάει στη , όπου είχε κτήματα. Εκεί, ο βασιλιάς , καθώς έδειχνε στον Θησέα τα πατρικά του κτήματα, τον έσπρωξε σε έναν γκρεμό και τον σκότωσε.

ΒΚ (11/2010)

Free Web Hosting