Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

Επίλεξε από την κάθε λίστα τη σωστή φράση, για να συμπληρώσεις τα κενά των προτάσεων.
Στο τέλος πάτα το κουμπί [Έλεγχος], για να δεις αν είναι όλα σωστά.
Ο Οδυσσέας ήταν ο βασιλιάς της Ιθάκης, γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας. Ήταν αυτός που , με τον οποίο οι Αχαιοί κυρίευσαν την Τροία.

Μετά την κατάληψη της Τροίας οι Αχαιοί επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Ο μόνος που ταλαιπωρήθηκε στον γυρισμό ήταν ο Οδυσσέας. Ξεκίνησε με δώδεκα πλοία από την Τροία, αλλά οι θεοί έστειλαν άγριους ανέμους που τον έσπρωξαν στη . Από αυτούς άρπαξαν αρκετά ζώα και γλυκό κρασί, αλλά εκείνοι αντεπιτέθηκαν και σκότωσαν πολλούς συντρόφους του. Οι υπόλοιποι ανέβηκαν στα πλοία και έφυγαν προς την Αφρική. Εκεί βρέθηκαν στη . Τρεις σύντροφοι έφαγαν τους μαγικούς λωτούς και ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους. Ο Οδυσσέας τούς πήρε με το ζόρι και έφυγαν.

Τώρα τράβηξαν προς τα δυτικά, ώσπου έφτασαν στο νησί των Κυκλώπων. Μπήκαν στη , γιου του Ποσειδώνα, που ήταν τεράστιος και είχε ένα μεγάλο μάτι στο μέτωπο. Αυτός έφαγε έξι συντρόφους, αλλά ο Οδυσσέας κατάφερε να τον τυφλώσει και να ξεφύγει με τους υπόλοιπους.
Ταξιδεύοντας έφτασαν στο νησί του Αιόλου. Αυτός έδωσε στον Οδυσσέα έναν ασκό που είχε μέσα κλεισμένους όλους τους ανέμους, εκτός από εκείνον που τους έσπρωχνε προς την πατρίδα. Δυστυχώς, οι σύντροφοί του και οι άνεμοι τούς έστειλαν πολύ μακριά, στη . Οι γιγάντιοι Λαιστρυγόνες βύθισαν όλα τα πλοία, εκτός από αυτό του Οδυσσέα, και έφαγαν τους ανθρώπους που ήταν μέσα.

Κατόπιν ο Οδυσσέας έφτασε στο . Η μάγισσα μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια, εκείνος όμως την ανάγκασε να τους ξανακάνει ανθρώπους. Αυτή τον συμβούλεψε να κατεβεί στον Άδη, όπου , ο οποίος του είπε πώς θα έφτανε στην Ιθάκη.
Φεύγοντας από τον Άδη, πέρασαν από το νησί των Σειρήνων. Οι σύντροφοι βούλωσαν τα αυτιά τους με κερί για να μην ακούνε το , ενώ τον Οδυσσέα τον έδεσαν σφιχτά στο κατάρτι του πλοίου. Στη συνέχεια πέρασαν από το . Απέφυγαν τη Χάρυβδη που ρουφούσε το νερό της θάλασσας, όμως η Σκύλλα έφαγε έξι συντρόφους.

Μετά από πολλά μερόνυχτα στη θάλασσα έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου. Εκεί οι σύντροφοι του Οδυσσέα , πράγμα που δεν έπρεπε να κάνουν. Ο Δίας τούς τιμώρησε με άγρια καταιγίδα. Πνίγηκαν όλοι, εκτός από τον Οδυσσέα. Τα κύματα τον έβγαλαν στο . Η νύμφη τον περιποιήθηκε, αλλά τον κράτησε εκεί. Τελικά, τον άφησε μετά από εφτά χρόνια να φύγει με μια σχεδία.
Ταξίδεψε για 17 μέρες, αλλά τον είδε ο Ποσειδώνας και διέλυσε τη σχεδία του. Δυο μερόνυχτα πάλευε ο Οδυσσέας με τα κύματα, ώσπου, με τη βοήθεια της νεράιδας Λευκοθέας, βγήκε στο . Εκεί τον φιλοξένησαν, άκουσαν τις περιπέτειές του και στο τέλος τον πήγαν με πλοίο στην Ιθάκη. Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς και του γιου του Τηλέμαχου, που ήταν στο παλάτι του και συνέχισε να βασιλεύει μαζί με τη γυναίκα του, την Πηνελόπη, στην αγαπημένη του πατρίδα.

ΒΚ (2/2011)

Free Web Hosting