Ο Μινωικός πολιτισμός

Επίλεξε από την κάθε λίστα τη σωστή λέξη, για να συμπληρώσεις τα κενά των προτάσεων.
Στο τέλος πάτα το κουμπί [Έλεγχος], για να δεις αν είναι όλα σωστά.

Ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε . Ονομάστηκε έτσι από τον μυθικό βασιλιά Μίνωα, γιο του Δία και της Ευρώπης. Γρήγορα απέκτησε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Η κυριαρχία αυτή ονομάστηκε .

Οι Μινωίτες ήταν κυρίως . Άλλοι ήταν τεχνίτες ή καλλιτέχνες και άλλοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Οι γυναίκες ασχολούνταν κυρίως με τις δουλειές του σπιτιού και την υφαντική. Είχαν ελευθερίες και δικαιώματα σε σχέση με τους άνδρες. Όλοι χαίρονταν τη ζωή και αγαπούσαν τη φύση και τις διασκεδάσεις.

Κατοικούσαν σε καλοφτιαγμένα άνετα πέτρινα σπίτια. Ο βασιλιάς με την οικογένειά του, καθώς και οι ιερείς, οι υπηρέτες, οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες ζούσαν μέσα . Το πιο λαμπρό ήταν το ανάκτορο της Κνωσού. Οι πόλεις της Κρήτης δεν είχαν .

Λάτρευαν . Η μεγαλύτερη γιορτή τους ήταν τα ταυροκαθάψια. Σύμβολα της θρησκείας τους ήταν τα ιερά κέρατα του ταύρου και .

Η πρώτη γραφή των Μινωιτών ήταν η Ιερογλυφική. Αργότερα ανακάλυψαν τη .

Η τέχνη τους ήταν απαράμιλλη. Έφτιαχναν σφραγίδες από πολύτιμους λίθους και κοσμήματα. Τα πήλινα αγγεία τα έφτιαχναν με τη βοήθεια και τα ζωγράφιζαν με θέματα από τη φύση. Οι τοιχογραφίες τους ήταν θαυμάσιες, με θέματα από τη φύση και .

Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού ήρθε από που σάρωσε τις ακτές της Κρήτης, εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας.

ΒΚ (5/2011)

Free Web Hosting